Leuk wonen blog

Voor de leukste ideeën

Wil jij helpen klimaatproblemen op te lossen?

6groendak

Net zoals er vele soorten wegen, vele soorten muren en vele soorten gebouwen bestaan, bestaan er ook vele soorten daken met elk hun eigen eigenschappen. Een sedumdak met zonnepanelen is bijvoorbeeld het milieuvriendelijkst. Ben jij hierom bijvoorbeeld extra geïnteresseerd in dit soort daken, dan ben jij waarschijnlijk erg begaan met het helpen van het milieu. Milieuvervuiling en klimaatproblemen die daarmee te maken hebben zijn een steeds relevanter onderwerp. Dat komt omdat deze gevolgen zich ook steeds vaker voordoen in de wereld. Denk maar eens aan de recentelijke overstromingen in Limburg of de extreem hete temperaturen in het Midden-Oosten en Zuidoost Azië tijdens de afgelopen jaren.

De ernst van het probleem

De gevolgen van de klimaatverandering worden steeds erger. Enkele andere voorbeelden van verschrikkelijke effecten die verband houden met klimaatverandering zijn superstormen zoals orkaan Harvey, super hoge getijden en verwoestende bosbranden. Wat we moeten doen is ons aanpassen aan de klimaatverandering, en er iets aan doen om deze effecten tegen te gaan. Helaas zijn er mensen die hier niet aan mee willen werken. Ze ontkennen dat het zo is en willen de wetenschap liever negeren. Ook vertrouwen ze op computermodellen die beweren aan te tonen dat we op de oude voet door kunnen gaan. Dat kunnen we niet. Dat betekent niet dat degene die wel willen helpen niks kunnen doen, maar wel dat zij soms extra veel moeite moeten doen.

Wat u nog meer kunt doen

Een paar voorbeelden van hoe je als gewoon mens kunt helpen de klimaatverandering tegen te gaan zijn het nemen van het openbaar vervoer, het nemen van een sedumdak met zonnepanelen, minder water gebruiken en hybride rijden. Andere dingen die je kunt doen, zijn producten kopen die de opwarming van de aarde helpen tegengaan. Groene producten zijn bijvoorbeeld lichter en gaan langer mee. Elektrische auto’s hebben bijvoorbeeld voordelen op het gebied van energie-efficiëntie, auto’s op gas hebben nadelen op het gebied van uitstoot, net als elke auto met een verbrandingsmotor. Er zijn verschillende keuzes voor groene technologieën, en het zou prachtig zijn als meer van de meer dan 80 procent van de mensen die zeggen dat ze geloven dat de opwarming van de aarde een probleem is, er ook echt iets aan zouden doen.