Leuk wonen blog

Voor de leukste ideeën

Waarom een constructieberekening laten maken?

Moet je een constructieberekening laten maken bij het bouwen of verbouwen van een pand of niet? Dit is een vraag die door het merendeel van de mensen die hebben geïnvesteerd in vastgoed wordt gesteld. Het antwoord op deze vraag is een beetje afhankelijk van de situatie. Het is namelijk zo dat er hiervoor uitsluitend een wettelijke verplichting bestaat wanneer er ook sprake is van een vereiste omgevingsvergunning. Met andere woorden, moet jij voor de werken die jij wenst te laten uitvoeren zo’n vergunning niet aanvragen? Dan hoef je eigenlijk ook geen constructieberekening te laten maken. Dit gezegd hebbende is het wel sterk aangeraden om dit zelfs in deze situatie alsnog te laten doen. Wil jij graag ook ontdekken waarom? Dan moet je vooral even snel verder lezen!

Wat betekent een constructieberekening laten maken?

Een constructieberekening laten maken betekent in de praktijk dat je een berekening laat maken van de dragende delen van een constructie. In het geval van een constructieberekening wordt er onder meer gekeken naar de belasting die de fundering evenals de kolommen aan kunnen. Er kan gebruik worden gemaakt van een dergelijke berekening voor wat verschillende onderdelen van het pand betreft. Enkele zaken waar je hierbij aan kan denken zijn bijvoorbeeld:

  • Vloeren en daken.
  • Een aanbouw of een opbouw.
  • Een draagmuur die moet worden gerealiseerd.
  • Zonnepanelen die geplaatst dienen te worden. 
  • Een trapgat welke je wenst te voorzien.

De kosten waar je bij een constructieberekening laten maken rekening mee moet houden zijn afhankelijk van twee verschillende factoren. Enerzijds is er de specialist die je hiervoor gaat inschakelen, maar anderzijds is er ook het type onderdeel van het pand waarvoor ze moet worden gerealiseerd. Het uurloon van een constructeur is ergens gelegen tussen de 80 en 110 euro per uur. Het uitvoeren van een berekening voor bijvoorbeeld een aanbouw neemt uiteraard meer tijd in beslag dan voor een simpele draagmuur. Dit rechtvaardigt ook meteen het verschil in prijs.

Is een constructieberekening laten maken interessant of niet?

In de inleiding van deze pagina hebben we reeds duidelijk gemaakt dat een constructieberekening laten maken niet altijd verplicht is. Dit is in principe uitsluitend het geval wanneer er voor de werkzaamheden die je wenst uit te laten voeren een omgevingsvergunning is vereist. Dit betekent voor veel mensen dat ze er bij het ontbreken van een dergelijke verplichting dan maar gewoon niet voor kiezen om een berekening uit te laten voeren. 

Dat is mogelijk, maar we kunnen niet zeggen dat, dat ook echt interessant is. Een constructieberekening laten maken kan er in de praktijk namelijk voor zorgen dat heel wat vervelende schadegevallen die anders kunnen optreden voorkomen zouden kunnen worden. Ook bij het ontbreken van een verplichting is een berekening laten doen dus zeker de moeite waard. Doe je dat niet? Dan zou je later geconfronteerd kunnen worden met bijvoorbeeld:

  1. Schade als gevolg van scheuren die ontstaan.
  2. Schade die het gevolg is van verzakkingen.

Wil jij ook graag een constructieberekening laten maken voor het gebouw dat je wenst te bouwen of verbouwen? Dan zal je daarvoor contact moeten opnemen met een constructeur. Hij kan een dergelijke berekening voor jou zonder ook maar enig probleem realiseren.