Vlekkenplan gebruiken als strategie
Een vlekkenplan is een soort van schema waarin wordt weergegeven hoe bepaalde afdelingen, teams en verschillende projecten zijn onderverdeeld. Door middel van een vlekkenplan kan je erachter komen hoe je een ruimte over het algemeen het beste kunt indelen door alle beschikbare vierkante meters hierin mee te nemen. Ook draagt de samenwerking hieraan bij, en er wordt ook gekeken naar plekken waar juist rust en stilte nodig is. Dit wordt gedaan om het optimale werkresultaat te ondersteunen. Het vlekkenplan is dus een goede strategie om al deze kenmerken erin te kunnen verwerken.
Ieder een eigen zone
Wanneer er een vlekkenplan wordt gemaakt, heeft elke afdeling een eigen ‘vlek’. De afdelingen die met elkaar samenwerken worden bij elkaar geplaatst. Toch veranderen samenwerkingen continu, zoals bij projecten. Hierdoor is het dus beter om te werk te gaan met zones. Per afdeling wordt er gekeken naar wat er nodig is om goed werk te verrichten. Denk maar aan stilteruimtes of privé kantoren. Ook wordt er gekeken naar de ruimtes die vaker gezamenlijk worden gebruikt, zoals kantines en de in- en uitgangen. Deze twee verschillende soorten plekken moeten dus op voldoende afstand van elkaar gevestigd zijn, zodat de mensen er geen last van zullen hebben.
Elke organisatie is anders
Niet alle organisaties hebben dezelfde eisen en wensen. Het is belangrijk om keuzes te maken die passen bij je ambities en je budget natuurlijk. Verder is het handig om na te gaan welke werkstijlen er binnen jouw organisatie zijn. Kijk dus naar wie met wie samenwerkt. Tijdens het ontwerpen van het vlekkenplan wordt er berekend in hoeverre de ruimte wordt gebruikt en of andere afdelingen deze ruimte ook kunnen benutten binnen deze zone. Het is niet erg om te blijven puzzelen als het na de eerste keer nog niet helemaal werkt. Zo kom je uiteindelijk wel op een ontwerp dat bij iedereen past.