Leuk wonen blog

Voor de leukste ideeën

Sedumdak voor de natuur

Er zijn veel redenen waarom mensen een sedumdak willen. Sommige mensen vinden het erg mooi en anderen doen het weer om de natuur een handje te helpen. Een sedumdak is namelijk erg goed voor de natuur en het milieu. Een sedumdak neemt als het regent veel water op waardoor het riool minder wordt overbelast. Ook verlaagt het de omgevingstemperatuur iets. Dit is goed voor de natuur maar doordat de omgevingstemperatuur wordt verlaagd kun je een sedumdak met zonnepanelen perfect combineren. Verder in dit blog duiken we daar dieper op in.

Hogere biodiversiteit door een sedumdak

Zoals net al is verteld is een sedumdak erg goed voor de natuur en het milieu. Net werden vooral wat voordelen voor het milieu genoemd. Nu gaan we verder op de natuur voordelen in. Je ziet steeds vaker dat in grote steden de natuur wordt weggehaald. Bossen en parken moeten plaats maken voor nieuwe huizen. Ook zie je vaak dat mensen hun gras in de tuin of hun heg omruilen voor bestrating of een schutting. Hierdoor neemt het leefgebied van kleine dieren, insecten en vogels enorm af. Door een sedumdak aan te leggen geef je een beetje leefgebied terug. Hierdoor zal de biodiversiteit weer wat toenemen in jouw omgeving.

Sedumdak met zonnepanelen

Zoals net al even is aangekaart is een sedumdak met zonnepanelen een hele goede combinatie. Een sedumdak zorgt ervoor dat de omgevingstemperatuur afneemt. Hierdoor zijn je zonnepanelen in staat om tot wel 25% meer energie op te nemen. Dit zorgt voor een wel 6% hoger rendement van je zonnepanelen. Dus als je dacht, helaas ik kan geen sedumdak aanleggen omdat ik al zonnepanelen heb, dan had je het fout. Als je al een sedumdak hebt maar nog geen zonnepanelen zou je kunnen overwegen om ze toch te halen.