Leuk wonen blog

Voor de leukste ideeën

Klimmend fruit in de tuin!

Veel druivensoorten zijn winterharde klimplanten. Een druivenrank gedijt geweldig tegen een zonnige muur of pergola. Of je nu geïnteresseerd bent in dessertdruiven, of je wil een buitengewone wijnmaker worden, snoeien als een kenner verhoogt de opbrengst en bespaart ruimte, want de druivenrank kent een onstuimige, snelle groei!

Kan je druiven telen in ons klimaat?

Het telen kan dankzij de vele druivenrank variëteiten die geschikt zijn voor ons klimaat. We noemen ze ‘winterharde klimmers’. De grote handvormige bladeren kleuren mooi decoratief in de herfst, wanneer het tijd is om te oogsten.

De druivenrank is een klimmer, en een zeer decoratieve en moet op de een of andere manier worden ondersteund, maar het is ook vrij flexibel en dynamisch, dus met een beetje voorbedachtheid kun je zeker ergens in de tuin ruimte vinden.

Let wel, meeldauw en witte vlieg kunnen de plant beschadigen. Elke liefhebber zal zich hiertegen wapenen. Net als het uitdunnen van de tros op het juiste moment.

De beste tips voor buitensoorten

Als je druiven in een serre of een vergelijkbare structuur kweekt, hoef je je geen zorgen te maken over de plaatsing of selectie van variëteiten. Maar als het op buiten kweken aankomt, moet je op beide punten specifieker zij: Hoe langer de zon op uw wijnstokken schijnt, hoe succesvoller het zal zijn en hoe beter de trossen zullen rijpen. Een muur of pergola op het zuiden of westen is absoluut ideaal en met al die extra zonneschijn en warmte zullen de wijnstokken van de meeste soorten het spectaculair goed doen.

Je kan de druivenrank ook in potten buiten kweken en beschutting geven op het terras, en zorgen voor een maximale hoeveelheid zon.

Probeer geen op het oosten of noorden gerichte muren en hekken te gebruiken.

Hoewel de wijnstokken in de schaduw kunnen groeien, zijn ze misschien nooit erg productief.