Huizen bouwen: hoe en wat?
In 2020 zijn er ruim 69 duizend nieuwbouwwoningen opgetrokken doorheen heel Nederland. Dit is heel wat, en het lijkt er niet op dat dit zal afnemen. Door de éénzijdige huurmarkt en een algemeen woningtekort blijft het interessant om een huis te bouwen als de middelen hiervoor beschikbaar zijn. Raar genoeg heeft deze uitbreiding in de woonsector geen ontzettend merkbare effecten op het straatbeeld. Dit is begrijpelijk, aangezien er in Nederland ontzettend traditionele en wijdverspreide ontwerpen zijn. Dit zorgt ervoor dat buurten, de overkoepelende steden en het land zelf steeds weer een zekere architecturale eenheid weten te bewaren. Zo hebben we de kakofonie van huizen en gebouwen die je ziet in het buitenland weten te vermijden.
Een echte klassieker
Eén van deze typisch Nederlandse ontwerpen is de stolpwoning. Dit simpele staaltje effectieve architectuur is kenmerkend voor het Nederlandse straatbeeld. Een eenvoudig vierkant grondplan met daar bovenop een piramidevormig dak; het is een van de meest voorkomende soorten huizen, en daar is een reden voor. De stolpwoning is een moderne toepassing van een ontwerp dat ontsproten is in Noord-Holland en West-Friesland. Oorspronkelijk werden gelijkaardige gebouwen gebruikt als boerderijen, maar sindsdien is bewezen dat de stolpwoning zich aan een eindeloze lijst doeleinden leent.
Niet gewoon traditioneel, maar ook modern
Naast veelzijdigheid is efficiëntie ook een enorm sterk punt voor de stolpwoning. Je maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en een dergelijk ontwerp is beschikbaar in bijna elke prijsklasse. Er is beslist geen tekort aan opslagruimte, gezien het piramidevormig dak zich makkelijk leent tot het bouwen van een gigantische zolder. Deze enorm praktische sterktepunten gaan gelukkig niet ten koste van het uitzicht van de woning. Eenvoud siert, dat is alom bekend, en geldt dus ook voor de stolpwoning. Het ontwerpt leent zich tot elke voorkeur of visie, je kunt er alle kanten mee op.