Leuk wonen blog

Voor de leukste ideeën

Houtlook tegels: een oase van rust in je woonkamer

Kom je ook helemaal tot rust in een huis met veel warme aardetinten? Dan is een houten vloer vast iets voor jou. Maar, een houten vloer is vaak duur om aan te schaffen. In plaats van natuurlijk materiaal, kun je ook houtlook tegels kopen. Deze tegels lijken op het eerste oog exact op een prachtige hardhouten vloer, maar zijn een stuk vriendelijker voor je portemonnee.

Waar worden houtlook tegels van gemaakt? 

Houtlook tegels zijn keramische tegels. Op de basis tegel van keramiek ligt een laag glazuur. Dit is waar het uiterlijk van de tegel wordt gevormd. Met een geavanceerde productietechnologie wordt een houtpatroon ontwikkeld welke vrijwel niet te onderscheiden valt van echt hout. De nerven, kleuren en patronen worden geheel naar waarheid nagemaakt. Keramiek is een duurzaam, goedkoop materiaal wat een leven lang mee kan gaan. 

Wat kun je allemaal met houtlook tegels doen?

Je kunt zowel houtlook tegels kopen voor op je vloer als op je wanden. De meeste mensen gebruiken ze voor hun vloer. Wil je meer warme tinten in je badkamer of keuken? Dan zijn deze tegels ideaal omdat ze waterbestendig zijn. Echt hout is een stuk vatbaarder voor vocht en hierdoor minder geschikt voor vochtige ruimten. Ook in de keuken zijn keramische tegels handiger dan echt hout. Tegels zijn een stuk makkelijker schoon te maken dan echt hout en viezigheid, denk aan vetvlekken, trekken minder snel in keramische tegels. Dit geldt ook wanneer je keramiek met natuursteen vergelijkt.

Talloze soorten houtlook tegels 

Je kunt houtlook tegels kopen in allerlei soorten, maten en kleuren. Er zijn zelfs meer tinten in houtlook dan in hout zelf! Je kunt bijvoorbeeld tegels kopen in veel grijs en beige tinten die je in de natuur niet snel tegenkomt. Ook kun je kiezen tussen gigantische XXL tegels of kleinere tegels. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor XXL tegels. Deze tegels zijn moeilijker te plaatsen dan kleine tegels. Ze ogen echter rustig en zijn makkelijk te combineren met de rest van je interieur. Je kunt ook kiezen tussen geglazuurde en ongeglazuurde tegels. Het verschil hiertussen is dat geglazuurde tegels, ook wel bekend onder de naam verglaasde tegels, een gladder oppervlak hebben. Deze zijn bijvoorbeeld meer geschikt voor in de keuken. Denk bij je keuze aan het gebruik, gepolijste tegels kunnen bijvoorbeeld erg glad worden en zijn minder geschikt voor de badkamer.

Houtlook tegels plaatsen

Je kunt houtlook tegels zelf plaatsen of het laten doen. Ben je een handige klusser? Dan is het vast een eitje. Een vloer of een wand betegel je, afhankelijk van het oppervlakte natuurlijk, meestal in één of twee dagen. Ook als je een beginnende klusser bent, kun je het proberen. Tegels snijden moet erg precies gebeuren. Daarom is het verstandig om altijd met zijn tweeën te werken als je nog nooit eerder hebt getegeld, het liefst iemand met ervaring. Verdeel de rollen; als de een de tegels snijdt, kan de ander de lijm verstrijken op het oppervlak en de tegel vastlijmen aan de muur. Ben je iets minder handig of ben je druk? Je kunt ook iemand inhuren die voor je tegelt. Er zijn genoeg bedrijven die dit voor een schappelijke prijs doen.