Leuk wonen blog

Voor de leukste ideeën

Hang- en sluitwerk voor raam en deur

Er gaan veel adviezen in de rondte omtrent hang- en sluitwerk voor raam en deur. Tevens zijn er verschillende keurmerken, en dat maakt het selecteren van het goede hang- en sluitwerk voor raam en deur niet eenvoudig. Na het lezen van dit artikel zal je merken dat het wel eenvoudig is om het goede hang- en sluitwerk voor raam en deur te kopen.

SKG werkt eenvoudig

Stichting kwaliteit gevelgebouw, afgekort tot SKG, heeft een hele makkelijke norm. Zij meten eenvoudig de tijd. Hoe lang duurt het om een slot te forceren oftewel zonder sleutel open te krijgen? In feite kan het niet makkelijker zijn om goed hang- en sluitwerk voor raam en deur te kopen. Als het SKG drie sterren heeft dan is een inbreker lang bezig om het slot te forceren, sterker nog, de kwaadwillende zal het opgeven. Een twee sterren is sneller te forceren, maar bedenk dat niet één inbreker minutenlang in het licht van een buitenlamp wil staan, dus ook bij de twee sterren zal diegene het opgeven. Een SKG slot met één ster is ideaal als bijslot. Bijvoorbeeld bij de voordeur aan de scharnierzijde een extra slotje, en op de juiste plaats een twee of drie sterren slot. Dankzij de makkelijke SKG norm moet goed hang- en sluitwerk voor raam en deur te vinden zijn.

Ga ook voor dievenklauwen

SKG kijkt niet alleen naar sloten maar ook naar scharnieren. In de praktijk komt een raam open forceren via de scharnierzijde amper voor omdat het veel geluid geeft. Deze methode van inbreken zou alleen maar kunnen bij een boerderij die afgelegen ligt. Maar in principe, met een doorslag en hamer de pennen naar boven tikken, een stevige schroevendraaier of koevoet in de sponning en het raampje is andersom open te draaien. Daarom kijkt SKG ook naar scharnieren als het om hang- en sluitwerk voor raam en deur gaat. Dievenklauwen in het scharnier beletten deze mogelijkheid tot inbreken, en daarom kijkt SKG ook naar de scharnieren en niet enkel naar de sloten. Wat rest over hang- en sluitwerk voor raam en deur is de tip om het ten alle tijde te gebruiken. Er zijn gelegenheidsdieven, en het komt voor dat een schuur met fietsen en gereedschap erin niet eens op slot is, of dat iemand een ommetje maakt met de hond onderwijl er een raam openstaat. Ook als je kort van huis gaat, het pand goed afsluiten, op die manier geef je kwaadwillenden geen enkele kans.

Bron: Designlife.nl