Leuk wonen blog

Voor de leukste ideeën

Graszoden leggen

Overkapping

Graszoden, ook grasmatten of zoden genoemd, zijn in drie verschillende soorten te bestellen. Je kunt het ‘fijn speelgazon’ bestellen, die geschikt is om regelmatig op te lopen en onderhoudsvriendelijk is. Het ‘schaduwgazon’ is geschikt voor schaduwrijke plaatsen, maar het is ook mogelijk om dit gazon in de zon te plaatsen. Als je voor het beste gras wilt gaan, kies dan voor het ‘premiumgazon’. Een betere kwaliteit dan het premiumgazon is er niet. Je kunt grasmatten in alle maten bestellen. Het is belangrijk om de zoden op dezelfde dag te leggen van bezorging, omdat de zoden een natuurproducten zijn en dus snel kunnen bederven. Geef na het leggen van de zoden het gras veel water, zodat het goed kan gaan wortelen. Ga er de eerste veertien dagen niet op rennen. Rustig lopen op de matten is wel toegestaan, maar let er op dat de matten niet verschuiven.

Wat zijn graszoden?

Graszoden zijn stukken opgerold gras waarmee je erg simpel en snel een gazon kunt aanleggen. Een graszode bestaat uit een samenstelling van gras, de wortels het gras en grond. Feitelijk leg je dus een nieuw stukje grond bovenop de bestaande grond. Hierdoor hoef je niet te wachten totdat het gras is gegroeid en weet je zeker dat je een mooi grasveld(je) wordt. De grasmatten worden geleverd in rollen van 2,45 meter lang en 0,41 meter breed. Een voordeel van grasmatten tegenover het zelf zaaien van gras, is dat je na het leggen van de rollen gelijk resultaat hebt, terwijl je bij het zaaien van gras lang moet wachten op resultaat. Grasmatten bestellen is dus een ideale oplossing als je gelijk resultaat wil zien.

De productie van grasmatten

Grasmatten worden kant en klaar geleverd. De grasmatten worden gekweekt op grote weilanden. Door middel van een goede voorbereiding en verzorging ontstaat er een erg dichte structuur van het gras, en krijg je dus een hoge kwaliteit grasmat. De grasmatten worden na bestelling losgemaakt van de grond en direct verstuurd naar de klant, zodat de kwaliteit van de graszoden erg hoog blijft. Als je te lang wacht met het neerleggen van de zoden is er een kans dat het gras gaat bederven en kan je het helaas niet meer gebruiken. Grasmatten bestellen is dus erg gemakkelijk, maar let er wel op of je de zoden kan leggen op de dag van bezorging.

De perfecte ondergrond voor de grasmatten

Om ervoor te zorgen dat de grasmatten optimaal kunnen groeien is het erg belangrijk dat je een goede ondergrond hebt. Het gebruik van tuinaarde als ondergrond is niet aan te raden. Het zal ervoor zorgen dat de zoden niet, of erg slecht zullen gaan groeien. De beste ondergrond voor de graszoden is een mengsel van compost, potgrond en tuinplantengrond. Meng dit met de bestaande grond. Door gebruik te maken van deze samenstelling van grond, zullen de zoden goed gaan groeien. Om zeker te zijn dat je een goede ondergrond hebt, is het slim contact op te nemen met de klantenservice om te vragen voor goed advies.

Grasmatten zelf leggen met goede materialen

Na het bestellen van graszoden is het belangrijk om alle materialen op te zoeken die je nodig hebt bij het leggen van de zoden. Voor het leggen van de zoden heb je een schop, plank, mes, hark, wals, meststof voor grasmatten en eventueel kalkkorrels bij een lage ph waarde nodig om de zoden gemakkelijk te leggen. De meststof kan je gebruiken voor een optimale groei van het gras. 

Ben je op zoek naar grasmatten voor je tuin? Kijk eens op de website van Graszoden Online