Leuk wonen blog

Voor de leukste ideeën

Graszoden kopen voor een mooi gazon

Wanneer je een huis met tuin koopt of de tuin wil opknappen begin je met het zorgen voor een mooi gazon. Graszoden kopen is hier de ideale oplossing voor. Graszoden zijn stroken opgerold gras. Deze stroken worden bij een teler gezaaid en geteeld. De teler snijdt de stroken op bestelling uit, zodat ze altijd vers worden geleverd. Het is erg belangrijk dat de grasmatten worden gelegd op dezelfde dag dat de grasmatten worden geleverd om bederven te voorkomen.

Verschillende soorten graszoden 

Wanneer je besluit graszoden aan te schaffen, kan je kiezen uit verschillende soorten graszoden. Graszoden kopen doe je niet zomaar, er moet goed gekeken worden welke soort graszode het beste past in jouw situatie. De verschillende soorten graszoden zijn speciaal gemaakt voor verschillende omstandigheden. Zo heb je het Fijn Speelgazon. De samenstelling van dit gras is zorgvuldig uitgekozen. Het Fijn Speelgazon bestaat uit een erg sterk gras wat het uitermate geschikt maakt om veel op te lopen en om op te spelen. Daarnaast is er het Premium gazon speciaal voor de professionals. Dit is een mooie donkergroene graszode van erg hoge kwaliteit. Het Premium gazon kan erg goed tegen ongedierte, ziektes en langdurige droogte. Ook is er het Schaduwgras. Dit gras is speciaal ontwikkelt voor schaduwrijke tuinen. Het Schaduwgras kan ook prima groeien in de zon. 

Graszoden kopen en aanleggen 

Een groot voordeel aan graszoden kopen is dat je ze zelf kan aanleggen. Het voorbereiden van de ondergrond is erg belangrijk. Als eerste moet de grond worden losgemaakt. Het is belangrijk dat de grond afval- en onkruidvrij is. Na het omspitten van de grond, moet de grond weer iets worden verdicht. Dit doe je door je voeten dicht tegen elkaar te zetten en over de gehele oppervlakte te lopen met kleine stapjes. De grond moet voordat de graszoden worden gelegd egaal zijn om kuilen en gaten te voorkomen. De graszoden dienen te worden uitgerold over het oppervlak. Probeer de graszoden zo dicht mogelijk tegen elkaar aan te leggen, zodat er geen spleten ontstaan. Na het aanleggen van de graszoden moeten ze gesproeid worden. Graszoden kunnen het beste worden gelegd in de lente. Doe dit niet in droge zomers of als er vorst in de grond zit. 

Voordelen van graszoden

Een alternatief voor graszoden kopen is het zaaien van graszaadjes. Graszoden zijn duurder dan graszaadjes. Graszoden hebben echter veel voordelen ten opzichte van het zaaien van gras. Zo kan je meteen na het leggen van grasmatten genieten van het uitzicht op een mooi gazon. Graszaadjes moeten eerst ontkiemen en vervolgens wortelen en groeien. Dit heeft veel tijd nodig waardoor het lang duurt voordat je kan uitkijken op een mooi groen gazon. Je kan 2 weken lang na het leggen van grasmatten er niet op lopen. Bij gras zaaien mag je er enkele maanden niet op lopen. Je kan dus al veel eerder gebruik maken je gazon als je kiest voor graszoden. Ook ontstaan er bij gras zaaien snel kale plekken omdat bijvoorbeeld de regen de zaadjes wegspoelt.