Leuk wonen blog

Voor de leukste ideeën

Graszoden kopen voor direct comfort in de tuin

Wanneer je een nieuwe tuin aanlegt of het huidige gras moet vervangen omdat dit vol onkruid of kale plekken zit, dan kun je ervoor kiezen om graszaad te zaaien. Echter voordat je dan een comfortabel gazon hebt om op te chillen of te spelen ben je ongeveer een jaar verder. Wanneer je direct wilt genieten van je tuin nu het nog kan omdat het nog geen winter is, kun je beter kiezen voor graszoden. Graszoden kopen kun je het hele jaar door, maar beter is om dit te doen nu het nog niet vriest. Bovendien kun je dan direct nog even lekker genieten in je tuin van het mooie najaarsweer.

Laat graszoden zaaien en kweken door een specialist

Graszoden zijn kant en klare rollen met gras. Het gras wordt ongeveer een jaar eerder door een specialistisch bedrijf gezaaid en opgekweekt. Na de nodige bewerkingen en onderhoud is de mat na verloop van tijd stevig genoeg om gesneden te worden. Ook dit gebeurd op een specialistische manier. De rollen worden direct van het land naar de klant getransporteerd. Het is namelijk noodzaak dat de graszoden zo snel mogelijk weer op een bodem liggen om de kwaliteit te behouden. Ga je graszoden kopen, zorg dan dat je tuin klaar is om deze direct te kunnen leggen.

Graszoden kopen? Zorg dat je tuin er klaar voor is

Op het moment dat je overgaat tot graszoden kopen moet je zorgen dat je tuin er klaar voor is. De graszoden worden de volgende dag namelijk al geleverd en het is noodzaak dat ze zo snel mogelijk na levering worden uitgerold. Je maakt je tuin klaar voor graszoden door deze de weken ervoor even goed onder handen te nemen. Spit met een spade de bovenlaag even flink om en verwijder stenen. Laat de grond zo enkele weken liggen. Schoffel wel steeds het opkomende onkruid weg. Hark vlak voor het leggen van de graszoden de grond vlak meng de bovenlaag met compost en potgrond en maak het egaal door de grond plat te stampen of te rollen met een wals.

Het onderhoud van de gelegde graszoden

Nu ben je klaar voor het graszoden kopen en deze kun je dan de volgende dag uitrollen. Rol de graszoden zo dicht mogelijk tegen elkaar uit. Probeer hierbij het half-steendsverband in acht te houden voor het mooiste resultaat. Stamp de zoden vervolgens goed aan of rol ze met een roller vast zodat de ondergrond goed contact kan maken met de aarde. Steek de kantjes even af met een kantafsteker en je gazon is klaar. Het enige wat je nog rest om te doen is sproeien, het liefst twee keer per dag. Voor een mooi blijvend resultaat is het goed om het gazon zo af en toe te bemesten, in ieder geval de eerste keer binnen vier weken na het leggen. Vervolgens kun je dit twee tot drie keer per jaar blijven doen. Er zijn overigens verschillende soorten graszoden verkrijgbaar. Kijk goed naar de kwaliteit en de bruikbaarheid. Op een siergazon moet je geen spelende kinderen neerzetten bijvoorbeeld. 

Ga je graszoden kopen, let dan op de toepassing ervan, kijk in ieder geval even op de website https://www.pioniergraszoden.nl/