Leuk wonen blog

Voor de leukste ideeën

Bespaar energie met led verlichting!

6 LED Strips

Energiebesparing wordt steeds belangrijker, en we zijn daarom allemaal op zoek naar manieren om energie te besparen. Een plek waar we nog veel energie verspillen is de verlichting. Een lamp wordt snel geïnstalleerd, maar daarna straal vergeten. Maar dat peertje dat 20 jaar geleden nog prima leek is in vergelijking met moderne verlichting energieverspilling. Daarom is het een goed idee om te investeren in andere lampen, en terwijl je toch bezig bent zou je wellicht kunnen investeren in een rotan lamp om je huis net dat beetje extra sfeer te geven. Verder in dit artikel zullen we je over andere manieren om energie te besparen met verlichting vertellen.

Je hoeft niet overal veel licht te hebben

Je wil natuurlijk overal goed kunnen zien, en dus wil je altijd goed licht hebben. Maar wist je dat dat een hoop extra energie kost terwijl dat helemaal niet nodig is? Je kan namelijk veel beter een staande schemerlamp gebruiken. Daar kan namelijk een peertje dat minder licht afgeeft in, en die gebruiken een stuk minder stroom. En doordat ze minder warm worden gaan ze ook nog langer meer, en dat bespaart je ook weer wat. Verder is het ook voor je biologische klok beter om niet altijd en overal veel licht te hebben. Want al dat licht kan je nachtrust flink te kort doen.

Led lampen zelf zijn ook goedkoper

Je hoort misschien wel eens dat led lampen duurder zijn dan de oude gloeilampen. Maar dit is helemaal niet waar. Ten eerste is de prijs van led lampen door schaalvoordelen tot zo goed als de bodem gedaald. Maar daarnaast gaan led lampen ook nog eens veel langer mee dan gloeilampen. Een gemiddelde gloeilamp gaat namelijk 1.000 uur mee, maar een led lamp gaat zo tussen de 10.000 en 25.000 uur mee, dus één led lamp spaart je 10 tot 25 gloeilampen uit.