Leuk wonen blog

Voor de leukste ideeën

Wat te doen tegen optrekkend vocht in de kelder in Den Haag?

Wat te doen tegen optrekkend vocht in de kelder in Den Haag?
Optrekkend vocht in de kelder is een veelvoorkomend probleem in Den Haag, vooral in oudere woningen. Dit kan leiden tot schimmelvorming, een muffe geur en structurele schade aan het huis. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om kelderlekkage in Den Haag aan te pakken. We noemen ze hieronder.

Oorzaken van optrekkend vocht

Optrekkend vocht ontstaat wanneer grondwater door de muren en vloeren van de kelder omhoog trekt. Dit gebeurt vaak door slechte of ontbrekende waterdichting van de keldermuren, scheuren in de muren, of een hoge grondwaterstand. Er is bij jou dan sprake van een kelderlekkage in Den Haag.

Preventieve maatregelen die je kunt nemen

  • Waterdichte coating aanbrengen: breng een waterdichte coating aan op de binnenkant van de keldermuren. Die vormt een barrière tegen het indringen van vocht.
  • Drainagesysteem installeren: plaats een drainagesysteem rondom het huis om overtollig grondwater af te voeren. Dit kan bestaan uit drainagebuizen en een pompsysteem.
  • Luchtontvochtiger plaatsen: gebruik een luchtontvochtiger in de kelder om de luchtvochtigheid op een acceptabel niveau te houden en schimmelvorming te voorkomen./li>

Professionele oplossingen

Als de bovengenoemde maatregelen niet voldoende zijn, is het verstandig om een professional in te schakelen. Specialistische bedrijven kunnen geavanceerde oplossingen bieden zoals het injecteren van de muren met waterafstotende middelen of het plaatsen van een volledig waterdicht membraan aan de buitenkant van de keldermuren.

Regelmatig onderhoud (laten) plegen

Naast het implementeren van deze oplossingen, is regelmatig onderhoud cruciaal. Controleer de kelder regelmatig op tekenen van vochtproblemen, zoals schimmel, zoutuitbloeiingen of vochtplekken. Vroegtijdige detectie kan grote schade en dure reparaties voorkomen. In het kort: optrekkend vocht in de kelder kan ernstige problemen veroorzaken, maar met de juiste aanpak kun je kelderlekkage in Den Haag effectief bestrijden. Door een combinatie van preventieve maatregelen en professionele hulp kun je je kelder droog en gezond houden. De binnenkant van je huis is belangrijk. Maar vergeet niet ook de buitenzijde van je huis. Denk dus aan gevelbekleding!