Leuk wonen blog

Voor de leukste ideeën

Houten Vloer Geschikt voor Vloerverwarming: Het Enige Wat Je Moet Weten

Een houten vloer ziet er niet alleen prachtig uit, maar brengt ook enkele voordelen met zich mee. Het kan een warme en stijlvolle touch geven aan elke kamer of huis. Maar is het geschikt voor vloerverwarming? Dit is een vraag die veel mensen zich stellen. In dit artikel zullen we ontdekken of houten vloer geschikt voor vloerverwarming en waar je rekening mee moet houden bij het maken van deze keuze.

Keuzen hout

Allereerst is het belangrijk om te weten dat niet alle houten vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming. Echter, veel soorten houten vloeren zijn wel geschikt hiervoor en kunnen worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Het type houten vloer dat je kiest, speelt echter een grote rol bij het maken van deze keuze. Een massief houten vloer is bijvoorbeeld minder geschikt voor vloerverwarming omdat het snel kan krimpen of uitzetten. Lamelparket daarentegen, is vaak de beste keuze als het gaat om houten vloeren in combinatie met vloerverwarming. Het bestaat namelijk uit lagen hout en heeft minder last van uitzetten of krimpen.

Vochtgehalte 

Daarnaast is het belangrijk om het vochtgehalte van het hout te controleren. Om een houten vloer te laten werken met vloerverwarming moet het vochtgehalte van het hout tussen de 8 en 12 procent liggen. Te hoog vochtgehalte kan leiden tot kromtrekken, terwijl te weinig vochtgehalte kan leiden tot scheuren en barsten. Om dit te voorkomen wordt er vaak aangeraden om het houten vloer eerst te acclimatiseren in de ruimte waar het zal worden geplaatst.

Dikte hout

Naast het type hout en het vochtgehalte, speelt ook de dikte van de houten vloer een rol bij het gebruik van vloerverwarming. Hoe dikker de houten vloer, des te langer het zal duren voordat de warmte van de vloerverwarming de ruimte heeft verwarmd. Een dunnere houten vloer is dus sneller opgewarmd.

Langere levensduur

Ook is het belangrijk om te weten dat een houten vloer in combinatie met vloerverwarming een langere levensduur kan hebben dan zonder. Dit komt doordat de luchtvochtigheid in de ruimte beter gecontroleerd kan worden. Hierdoor ziet de houten vloer er niet alleen mooier uit, maar kan deze ook langer meegaan.

Installatie 

Tot slot is het echter wel belangrijk om te onthouden dat de installatie van vloerverwarming onder een houten vloer niet goedkoop is en moet worden gedaan door een vakman met ervaring. Er moeten namelijk leidingen worden gelegd en de installatie moet zeer zorgvuldig worden uitgevoerd om de veiligheid te waarborgen. Bij twijfel kan je je het beste laten adviseren door een specialist.

Een houten vloer kan zeker worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming mits je rekening houdt met de bovenstaande factoren. Lamelparket is bijvoorbeeld een goede keuze en kan een goede investering zijn die de levensduur van je houten vloer kan verlengen. Echter, dien je altijd te letten op het vochtgehalte, dikte van de vloer en de installatie moet zorgvuldig worden uitgevoerd. Indien je het budget en twijfels hebt bij het zelf plaatsen van vloerverwarming onder een houten vloer is het altijd aan te raden om een specialist te raadplegen. Ga naar Triple A verwarming voor meer informatie!